Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Οι πόλεμοι στον πλανήτη τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ διατηρούν ορισμένα χαρακτηριστικά από το παρελθόν, την ίδια στιγμή έχουνε προστεθεί πολλά νέα που είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων σε επικοινωνίες, μεταφορές, υιοθέτηση πρωτοπόρων τεχνολογιών κα.

Την ίδια στιγμή οι απώλειες από αυτούς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τραγικές Στις πιο ασταθείς και προβληματικές περιοχές, όπου οι πόλεμοι έχουν το κύριο λόγο, είναι η Μέση Ανατολή ως και ένα μεγάλο μέρος της Αφρικανικής Ηπείρου (Σομαλία – Μάλι – Σουδάν/ Νότιο Σουδάν – Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – Βόρειος Αφρική/ Λιβύη κα). Οι πόλεμοι στην Αφρική είναι κυρίως εθνοτικοί – φυλετικοί – αποσχιστικοί,

αλλά και με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο (του Ισλαμικού εξτρεμισμού). Δεν σταματούν εύκολα, ενώ πολλές και διαδοχικές προσπάθειες παρέμβασης διεθνών οργανισμών ή και ισχυρών κρατών του πλανήτη δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλά γειτονικά κράτη ως και πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις εμπλέκονται σε αυτές με απρόβλεπτο τέλος.

Φυσικά σε τέτοιους πολέμους στην Αφρική δεν εκλείπουν περιπτώσεις γενοκτονίας, μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πληθυσμών και μειονοτήτων, διασπορά ελαφρών όπλων, παρουσία μισθοφορικών στρατών καθώς και η χρησιμοποίηση ανηλίκων σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι εκρηκτική. Και στον 21ο αιώνα η Αφρική έχει γεωστρατηγικά αναβαθμιστεί ειδικά από τους Αμερικανούς και τους Κινέζους.

Βιβλιογραφια whitehouse.gov/us-africa-leaders-summit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το κρύβουν!! Πάνω από ένα Δις ευρώ η ‘’καβάτζα’’ του Υπ. Οικονομικών για αποζημίωση Φυσικών καταστροφών (vid)

Το κρύβουν!! Πάνω από ένα Δις ευρώ η  ‘’καβάτζα’’  του Υπ. Οικονομικών για αποζημίωση Φυσικές καταστροφών. Η απάντηση του Υπου...