Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Σερβία και Κοσυφοπέδειο Αλλαγή συνόρων?Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να ανταλλάξουν τα εδάφη, προκειμένου να επιτευχθεί μια διαρκή ειρήνη,  είπε ο πρώην Βρετανός πρεσβευτής στη Γιουγκοσλαβία, ο Sir Ivor Roberts, δήλωσε την Τρίτη κατά την έναρξη στο LSE του Λονδίνου από το βιβλίο του "Συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς».
Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο που περιλάμβανε και τον  σημερινό σέρβο  πρέσβη  στο Ηνωμένο Βασίλειο, 
ο Sir Ivor είπε ότι ενώ πολυεθνικά κράτη μπορεί να είναι η ιδανική, στην πράξη, η ανταλλαγή της κοιλάδας του Πρέσεβο στη Σερβία για τη γη του Κοσσυφοπεδίου βόρεια του ποταμού Ιμπάρ θα μπορούσε να είναι ο μόνος  τρόπος για να σταθεροποιήσει τις σχέσεις μεταξύ τους  και η Σερβία να αναγνωρίσει  την πλήρη Ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ο  Sir Ivor είπε ότι η ελπίδα για  τα σύνορα στα Βαλκάνια, όπως και αλλού, θα γίνει τελικά, "σημάδια της διάκρισης« όχι διαχωρισμός - αλλά αυτό θα συμβεί μόνο μία φορά και οι διάφορες εθνικές κοινότητες πρέπει να αισθανθούν  πιο ασφαλείς και σταθερό στο δικό τους φορείς από ό, τι κάνουμε τώρα .

Απευθυνόμενος ερωτήσεις σχετικά με το τι εθνικές  ανταλλαγές  γης θα σήμαινε για την υπόλοιπη περιοχή, τη ΠΓΔΜ  και τη Βοσνία, ιδίως, ο Sir Ivor είπε ότι η απόσχιση από τη Βοσνία του κυρίως σερβικής οντότητας, της Δημοκρατίας Σέρπσκα, θα είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε δεδομένη τη δικής επιθυμία της Σερβίας με την ιδέα και με δεδομένη την έντονη αντίθεσή αυτό θα ξυπνήσει από Βόσνιους της Βοσνίας.

Απευθυνόμενος μια άλλη ερώτηση - για το αν δυτική υποστήριξη για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είχε ωθήσει τη Σερβία στην αγκαλιά της Ρωσίας  είπε η αναπτυσσόμενη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια ήταν μια συνέπεια της «αναβίωσης της Ρωσίας", το οποίο είχε συμβεί ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ρωσία ήταν ένα «περιθωριοποιημένων» δύναμη στα Βαλκάνια, όταν ο ίδιος ήταν ένας διπλωμάτης στην περιοχή, ο ίδιος υπενθύμισε, αλλά ότι είχε αλλάξει από τότε, ως αποφασιστική επιρροή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία είχε αποδείξει, είπε.
Ο Sir Ivor είπε ότι ως Βρετανός πρέσβης στο Βελιγράδι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχε προσπαθήσει να πείσει ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς της Σερβίας να σταματήσει την πολιτική της βίαιης καταπίεσης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά μάταια.

Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι οι αιτίες της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου μακρύ προηγήθηκαν Μιλόσεβιτς και χρονολογείται από τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1913, που είχαν εγκατασταθεί τα όρια των Βαλκανίων στον απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13 κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουν αριστερό μισό της Αλβανίας πληθυσμού έξω από το νέο αλβανικό κράτος.

πολιτική της ΕΕ είναι σταθερά εναντίον των ανταλλαγών εδαφών  με βάση την εθνικότητα.


Ωστόσο, στης ΗΠΑ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Dana Ροραμπάκερ ζήτησε πρόσφατα ένα παρόμοιο γης , επίσης υποστηρίζει ότι τα Σκόπια που βρίσκονται   μεταξύ της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Τα παρακάτω  ΠΓΔΜ  "δεν ήταν μια κατάσταση», είπε αλβανική τηλεόραση. "Κοσοβάροι και οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ πρέπει να γίνει μέρος του Κοσσυφοπεδίου. Το άλλο μέρος τον Σκοπίων  θα πρέπει να γίνει μέρος της Βουλγαρίας, ή οτιδήποτε χώρα που ισχυρίζονται ότι ανήκουν », είπε…..

Ο Sir Ivor ήταν Βρετανός πρεσβευτής στη Γιουγκοσλαβία 1994-1997 και αργότερα πρέσβης στην Ιρλανδία και, τέλος, στην Ιταλία. Αποσύρθηκε από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 2006 και σήμερα είναι Πρόεδρος του Trinity College, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης. Επτά βασικά σημεία για την αντιμετώπιση και τον σχεδιασμό μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης! Vid

    Επτά βασικά σημεία για την αντιμετώπιση τα οποία πρέπει να τα λάβουμε υπόψη στο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αξίζ...