Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Χρήση Αερίου ΄΄Σαρίν'' στη Συρία''


της Ναταλίας Γρίβα, Διεθνολόγου


Ενδείξεις ότι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν ή σε μια ουσία που μοιάζει με αυτό εντόπισε η διερευνητική αποστολή της ομάδας ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με έκθεση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση για την Συρία του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, την οποία ο γ.γ. του ΟΗΕ επισύναψε σε επιστολή που απέστειλε στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας στις 29 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ουζουμτζού σημειώνει πως η διερευνητική αποστολή της ομάδας των ειδικών στη Συρία διερεύνησε τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 11 περιπτώσεις. Η έκθεση δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκαν οι φερόμενες επιθέσεις με το σαρίν.

«Σε μια περίπτωση, η ανάλυση κάποιων δειγμάτων αίματος υποδεικνύει ότι άτομα εκτέθηκαν σε κάποιο βαθμό στο σαρίν ή σε κάποια ουσία που μοιάζει με το σαρίν», υπογραμμίζει ο κ. Ουζουμτζού. «Η περαιτέρω διεξαγωγή έρευνας θα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί πότε ή κάτω από ποιες συνθήκες μια τέτοια έκθεση μπορεί να συνέβη», προσθέτει.

Ο γενικός διευθυντής του διεθνή οργανισμού τονίζει ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του σαρίν ή της ουσίας που μοιάζει με αυτό, επισημαίνοντας ότι η ομάδα των ειδικών «δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία που θα διαλεύκαναν περισσότερο την ειδική φύση ή την προέλευση αυτής της έκθεσης στο αέριο».

Συγκεκριμένα, το σαρίν είναι ισχυρός αναστολέας του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση, μια πρωτεΐνη που διασπά τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη αφού απελευθερώνεται στην συναπτική σχισμή. Στα σπονδυλωτά η ακετυλοχολίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που χρησιμοποιείται στη νευρομυϊκή συμβολή, όπου τα σήματα μεταδίδονται μέσω των νευρώνων από το κεντρικό νευρικό σύστημα στις μυϊκές ίνες.

Το σαρίν έχει υψηλή πτητικότητα (ευκολία με την οποία ένα υγρό μπορεί να μετατραπεί σε αέριο) σε σχέση με παρόμοιους νευροτοξικούς παράγοντες, και ως εκ τούτου η εισπνοή του μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, ακόμα και αν οι συγκεντρώσεις ατμών μπορεί να διαπεράσουν το δέρμα αμέσως. Τα ρούχα ενός ατόμου μπορούν να απελευθερώσουν σαρίν για περίπου 30 λεπτά μετά την επαφή με το αέριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση των άλλων ανθρώπων. Οι άνθρωποι που απορροφούν μη θανατηφόρο δόση, αλλά δεν λαμβάνουν αμέσως κατάλληλη ιατρική θεραπεία μπορεί να υποφέρουν από μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, το σαρίν μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ο θάνατος μπορεί να ακολουθήσει μέσα σε ένα λεπτό μετά την άμεση κατάποση μιας θανατηφόρου δόσης εκτός και αν χορηγηθεί γρήγορα αντίδοτο, τυπικά ατροπίνη και πραλιδοξίνη.


 Το Ισλαμικό Κράτος κατασκευάζει και χρησιμοποιεί χημικά όπλα

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» κατασκευάζει και χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι Η.Π.Α έχουν ήδη αναγνωρίσει τέσσερις περιπτώσεις όπου έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα και στις δύο περιοχές.

Πιστεύεται ότι η οργάνωση έχει ειδικούς που ασχολούνται με την κατασκευή τέτοιων όπλων.
«Χρησιμοποιούν αέριο μουστάρδας, το γνωρίζουμε ήδη».

Το «αέριο μουστάρδας» τοποθετείται σε μορφή σκόνης μέσα σε βόμβες και εκρηκτικά και όταν πραγματοποιηθεί μια επίθεση, μέσω της έκρηξης το αέριο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει κατηγορηθεί ξανά για χρήση χημικών όπλων, όπως αέριου χλωρίου. κατά των Κούρδων.

Τέτοιου είδους όπλα,  το Ισλαμικό Κράτος, μπορεί επίσης να τα προμηθεύτηκε από τη Συρία, παρά τις δηλώσεις της συριακής κυβέρνησης για καταστροφή αυτών.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Saddam Hussein, είχε κι αυτός χρησιμοποιήσει χημικά όπλα όπως το αέριο μουστάρδας εναντίον Κούρδων και εναντίον του Ιράν.

 Αέριο μουστάρδας (mustard agent / gas): Το “αέριο μουστάρδας” παρήχθη για πρώτη φορά το 1822, αλλά οι επιβλαβείς επιδράσεις ανακαλύφθηκαν το 1860. Ονομάστηκε έτσι λόγω του καστανο-κίτρινου χρώματός του, το οποίο μύριζε σαν μουστάρδα. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ως καυστικό – χημικό όπλο τον Α’ ΠΠ. Το αέριο αυτό προκαλεί ζημιά στα μάτια, στο αναπνευστικό σύστημα και στα εσωτερικά όργανα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ιράν – Ιράκ (1979-88), το Ιράκ χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες αυτού του αερίου σκοτώνοντας 5.000 Ιρανούς στρατιώτες και τραυματίζοντας περίπου 45.000.


                                                          Προηγούμενες επιθέσεις:
26 Αυγούστου, 2015 – Συρία


 Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» χρησιμοποίησαν πάλι χημικά όπλα σε μια επίθεσή τους την Παρασκευή, σε πόλη της Βόρειας Συρίας.
 
Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» δήλωσε χθες ότι παρείχε πρώτες βοήθειες σε τετραμελή οικογένεια η οποία παρουσίασε αναπνευστικές δυσκολίες και εμφάνιση φουσκαλών μετά από επίθεση στο σπίτι τους στην περιοχή Marea.

Τοπικές ομάδες ανταρτών δήλωσαν ότι τουλάχιστον τα μισά πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν περιείχαν «αέριο μουστάρδας» και η επίθεση πραγματοποιήθηκε από χωριό στα ανατολικά της χώρας, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Η ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς σύνορα» δήλωσαν ότι η οικογένεια έφτασε σε ένα από τα νοσοκομεία τους μια ώρα περίπου μετά την επίθεση. Όλα τα μέλη της οικογένεια παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, εγκαύματα και ερεθισμό στα μάτια. Μέσα σε τρεις ώρες παρουσίασαν φουσκάλες και τα αναπνευστικά προβλήματα χειροτέρεψαν.

Το προσωπικό της οργάνωσης θεράπευσε τα συμπτώματα πριν τους μεταφέρουν σε άλλη μονάδα για ειδική θεραπεία.

«Οι Γιατροί χωρίς σύνορα δεν έχουν εργαστηριακές αποδείξεις για να επιβεβαίωσουν την αιτία των συμπτωμάτων, αλλά όλα δείχνουν ότι έχουν εκτεθεί σε χημικά όπλα».

Η Ιατρική Κοινότητα Συρίας – Αμερικής επίσης ανέφερε 50 ακόμα περιπτώσεις που εμφάνισαν συμπτώματα λόγω χημικής έκθεσης.

 4 Αυγούστου, 2015 – Ιράκ
 
Επιθέσεις με χημικά όπλα φαίνεται να δέχτηκαν  οι κουρδικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος με τον αριθμό των τραυματιών να φτάνει στους 60.

Η επίθεση σύμφωνα με στοιχεία γερμανικών στρατιωτικών πηγών, σημειώθηκε στην πόλη Μακμούρ, 40 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρμπίλ.

Οι γερμανικές πηγές ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν ποιο είδος χημικής ουσίας χρησιμοποιήθηκε, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πρόκειται για χρήση “αερίου μουστάρδας”.

Πολλοί από τους Κούρδους στρατιώτες που βρέθηκαν στο σημείο παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης. Επτά βασικά σημεία για την αντιμετώπιση και τον σχεδιασμό μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης! Vid

    Επτά βασικά σημεία για την αντιμετώπιση τα οποία πρέπει να τα λάβουμε υπόψη στο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αξίζ...