Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

ΝΕΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ του Κοσσυφοπεδίου Εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 57 Σέρβους
ΝΕΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ  του Κοσσυφοπεδίου  Εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 57 Σέρβους Οι αρχές της Πρίστινα  επιδιώκει τη σύλληψη δεκάδων απροσδιόριστος πολιτων  της Σερβίας για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της δεκαετίας του 1990, αν και τα εντάλματα  δεν μπορούν να εκτελεστούν εκτός των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου.
Ειδικός  Εισαγγελέας του  Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έχει εκδώσει 57 εντάλματα για τη σύλληψη των Σέρβων πολιτών ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά δεν θα αποκαλύψει τα ονόματα εκείνων που το ήθελαν.

"Σύμφωνα με τις αιτήσεις για την ποινική δίωξη που κατατέθηκε από τους τοπικούς εισαγγελείς, πριν από τη δίκη οι δικαστές σε  δικαστήρια εξέδωσαν 57 τοπικά και διεθνή εντάλματα," εκπρόσωπος η  Ειδική Εισαγγελέας  Λιριντόνα   Kozmaqi είπε .
Είναι Κανόνας του  δικαίου στην  αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, EULEX, είπε ότι μόνο οι δικαστικές  αρχές του Κοσσυφοπεδίου  που εργάζονται για τις έρευνες.

"Η EULEX δεν εμπλέκεται στην επεξεργασία 57 εντάλματα σύλληψης, όπως αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτά τα εντάλματα που συνδέονται με τις τοπικές υποθέσεις επί του παρόντος αντικείμενο έρευνας από τη δίωξη του Κοσσυφοπεδίου ",  είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της EULEX .

Ειδική εκπρόσωπος η Εισαγγελέας  Kozmaqi δήλωσε, ωστόσο, ότι τα εντάλματα εκδόθηκαν "κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων της EULEX".

Αλλά όταν ρωτήθηκε για δεύτερη φορά, εκπρόσωπος Τύπου της EULEX Δομή επανέλαβε: "Η EULEX αρνείται τη συμμετοχή σε αυτά τα 57 εντάλματα».

Σερβική ταμπλόιντ εφημερίδα Informer ανέφερε την Τρίτη ότι μεταξύ των ονομάτων για καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου στο  Κοσσυφοπεδίο είναι και από την τωρινή κυβέρνηση της Σερβίας .
Ο Σέρβος Αρχηγός  του ΓΕΣ  Λιούμπισα Dikovic και πρώην συνταγματάρχης της αστυνομίας Γκόραν Radosavljevic αναφέρθηκαν επίσης να είναι στη λίστα, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Μομίρ Στογιάνοβιτς, ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος, είναι όμως σε δημόσια  κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ.

Η EULEX δήλωσε το 2015 ότι Στογιάνοβιτς είναι ύποπτος για εγκλήματα πολέμου εναντίον πολιτών στην περιοχή Djakovica / Τζιάκοβα του Κοσσυφοπεδίου το 1999, αν και η Σερβία δήλωσε ότι δεν είχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.

Το Σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug έχει εν τω μεταξύ ανέφερε ότι η Σερβία έχει εκδώσει 100 εντάλματα για τους πρώην υπαλλήλους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου UCK  ύποπτους  για εγκλήματα πολέμου.

Το θέμα των διεθνών ενταλμάτων έγινε αντικείμενο έντονης διαφωνίας μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου μετά ο πρώην Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος ήταν διοικητής του UCK κατά τη διάρκεια του πολέμου, συνελήφθη τον Ιανουάριο στη Γαλλία  κατόπιν Σερβικού εντάλματος για  εγκλήματα πολέμου που είχε διαπράξει κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Η Γαλλική δικαιοσύνη  θα αποφανθεί στις 2 Μαρτίου  2017 σχετικά με το εάν ο Χαραντινάι μπορεί να εκδοθεί στη Σερβία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες.
Ο Tome Γκάσι, ένας δικηγόρος από το Κοσσυφοπέδιο που υπερασπίστηκε πρώην αξιωματούχους του UCK σε δίκες για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε  ότι η δημοσίευση των ονομάτων των Σέρβων καταζητούμενων  από το Κοσσυφοπέδιο θα περιπλέξει τη διαδικασία εκτέλεσης των ενταλμάτων.
"Φυσικά αυτά τα ονόματα δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται ... Εκδόσεις ονόματά τους θα κάνουν συλλήψεις τους αδύνατη, διότι αν είχαν αυτές τις πληροφορίες, θα αποφύγετε την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου", ανέφερε ο Γκάσι .

Δεδομένου ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μέλος της Interpol ή η Ευρωπόλ, τα εντάλματα δεν μπορεί να εκτελεστεί σε άλλες χώρες.


Πηγή: Balkan Transitional Justice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης. Επτά βασικά σημεία για την αντιμετώπιση και τον σχεδιασμό μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης! Vid

    Επτά βασικά σημεία για την αντιμετώπιση τα οποία πρέπει να τα λάβουμε υπόψη στο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αξίζ...