Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Δηλώσεις του Σέρβου ΥΠ.ΕΞ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - Αγώνας για μια θέση στην UNESCO έχει υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και τον Σκοπίων. Μετά τη δήλωση του επικεφαλής της σερβικής διπλωματικής αποστολής  ότι η Σερβία θα μπορούσε να ψηφίσει ενάντια στα συμφέροντα των γειτόνων οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ή των μελών της στην UNESCO, η αντίδραση ήρθε από την ΠΓΔΜ.
"Οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι υπεύθυνη και να μην  υπονομεύουν τη φιλία μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβία ... Αυτό θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί σε συνθήκες όταν είναι προφανές ότι η ατμόσφαιρα γίνεται φιλικό κλίμα  για την επόμενη ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO", δήλωσε ο Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς συμφωνεί ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να φέρουν την ευθύνη, αλλά υπενθυμίζει επίσης ότι το ίδιο ισχύει και για τη ΠΓΔΜ.

 Η Σερβία, είπε, έκανε ένα λάθος, επειδή αποδέχθηκε την χώρα που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το συνταγματικό της όνομα, και είναι σε αντίθεση με τα ελληνικά συμφέροντα.
«Πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα για να μπορέσει η Ελλάδα διατηρήσει  τη θέση της σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, επειδή δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τους αναγνωρίσαμε με το όνομα Μακεδονίας που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, και πάλι από την άλλη πλευρά, η ΠΓΔΜ αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο ", δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Η Αθήνα αντέδρασε στη δήλωση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών. Έντυπα μέσα ενημέρωσης, όμως οι τηλεοράσεις της Σερβίας και με την εθνική συχνότητα, αναφέρθηκε μέρος της δήλωσής του σχετικά με το όνομα του μακεδονικού κράτους. Η αναγγελθείσα πολιτική της αμοιβαιότητας και το μήνυμα έστειλε στη ΠΓΔΜ που πιστεύουν ότι είναι ένα μήνυμα που αποστέλλεται σε όλη την περιοχή.

Η"Συνέπειες μπορεί να είναι μόνο θετικές για τη Σερβία, επειδή οι χώρες της περιοχής θα συνειδητοποιήσουν  ότι, αν ψηφίσουν κατά της Σερβίας, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για αυτούς. Από την άλλη πλευρά, έχουμε κερδίσει νομιμότητας στις διεθνείς σχέσεις, γιατί θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αρχές, και όχι κάποιο ad-hoc πολιτική », δήλωσε ο Στέβαν Gajic από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών
.


Να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε ότι το Νοέμβρη του 2015 η ΠΓΔΜ, η Κροατία και το Μαυροβούνιο ψήφισε για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης. Επτά βασικά σημεία για την αντιμετώπιση και τον σχεδιασμό μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης! Vid

    Επτά βασικά σημεία για την αντιμετώπιση τα οποία πρέπει να τα λάβουμε υπόψη στο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αξίζ...