Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Τα «μαζεύει» ο Σαντορινιός για τα 28 νησιά μετά τις τουρκικές προειδοποιήσεις-απειλές.....

Σε διευκρινίσεις για το σχέδιο αξιοποίησης των 28 νησιών του Αιγαίου , το οποίο έφερε την αντίδραση της Άγκυρας και του Τούρκικου Υπουργείου Εξωτερικών , προχώρησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Το σκεπτικό του εισαγγελέα για τη μη έκδοση των Τούρκων Αξιωματικών
«Το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας, για την οποία ενημερώθηκε στο πλαίσιο ανάληψης των νέων του καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου που έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον, και στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων.
Σκοπός - αναφέρει ο κ. Σαντορινιός - ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά, μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν π.χ. ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα νησιά.
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους, και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις, αναφέρει ο υφυπουργός Ναυτιλίας.
Οι διευκρινίσεις αυτές του αρμόδιου υφυπουργού έρχονται λίγες ώρες, μετά την έντονη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο έφτασε στο προκλητικό σημείο να προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίο.
Η Άγκυρα φαίνεται να στέκεται στο γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει ποια είναι τα 28 μικρά νησιά στα οποία σχεδιάζει έργα η Αθήνα και έτσι επαναφέρει το θέμα των γκρίζων ζωνών.
Όπως διαμηνύει, δεν πρόκειται να αποδεχτεί de facto συνθήκες που θα προκληθούν σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς» εξαιτίας της ελληνικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τρομοκρατική προπαγάνδα του Dark Web

Της Ναταλίας Γρίβα, Διεθνολόγου Η τρομοκρατία αρχίζει σιγά σιγά να μεταλλάσσεται, από τις καλά σχεδιασμένες επι...